FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Финансист с прогноза: Цените ще спрат да растат

Цените на електроенергията, които скочиха навсякъде, стихват. Цените на стоките спадат. В сравнение с предишния месец в магазина даваме по-малко, това е въпрос на статистика. Ние сме в края на този процес”, заяви финансистът Емил Хърсевпред NovaNews.

Очакванията му са цените на стоките да не продължат да растат и инфлацията да стихне.

Той коментира и възстановяването на световната икономика от пандемията, което е свързано и със скок на инфлацията, която се усеща и в България. Хърсев подчерта, че ЕК е понижила очакването за ръст на българската икономика не е заради ниския ръст на ваксинацията.

„Връщане назад няма да видим, но процесът стихва. Когато започва една инфлационна вълна цените скачат бързо, но се връщат бавно, ако изобщо се върнат.

„Оценката е на общото положение. Съществува консолидирано мнение, че България е в политическа криза, която няма да бъде решена и след тези избори. Само цитирам, без да споделям мнението. Ако законът за бюджета не бъде приет до края на годината и ние влезем в един сравнително неустановен финансов план, ще се продължи да се спазва това, което е прието. Актуализацията на пенсиите е въпрос на едно ново решение”, каза финансистът.

Служебният кабинет емитира нов дълг от половин милиард лева. Според Хърсев няма изненада в това теглене на дълг.

„Струва ми се, че дълг от 2 млрд. лв. не е изключено да бъде изтеглен до края на годината. Известен колега предупреди, че в актуализирания бюджет са заложени разходи, които предстои да се финансират с част от сумите, които предстои да получим по Плана за възстановяване. Очевидно, тъй като не сме представили Плана и той не може да бъде утвърден, тези пари няма да влязат. Следователно това е един предизвестен дълг”, посочи финансистът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!