FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЕК глоби Apple с 1,8 млрд. евро

Европейската комисия наложи на Apple глоба в размер на 1,84 млрд. евро за неспазване на правилата на ЕС за конкуренция на онлайн пазара на музика – безпрецедентна санкция, която американският гигант реши да обжалва, предаде АФП.

Spotify, изключително популярната платформа за стрийминг на музика, подаде жалба в Брюксел срещу практиките на калифорнийския гигант, които бяха счетени за нарушение на европейските правила за „лоялна конкуренция“ и според нея не са „гарантирали свободата на избор на потребителите и справедливата среда за разработчиците“.

В края на официалното разследване, започнало през юни 2020 г., европейският изпълнителен орган се произнесе в полза на жалбоподателя.

„В продължение на десетилетие Apple злоупотребяваше с господстващото си положение на пазара за разпространение на приложения за стрийминг на музика чрез своя AppStore“, обясни комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя добави, че групата Apple е въвела ограничения, за да попречи на разработчиците на приложения да популяризират сред потребителите на iPhone и iPad „алтернативни и по-евтини услуги, достъпни извън екосистемата на Apple“.

„Това е незаконно: съгласно антитръстовите правила на ЕС днес наложихме на Apple глоба в размер на над 1,8 млрд. евро“, каза тя.

Групата ще трябва също така да прекрати въпросните практики и да се въздържа от приемане на еквивалентни системи в бъдеще. Това е първият случай, в който ЕС налага глоба на Apple за нарушаване на правилата за конкуренция.

Сумата беше счетена за „пропорционална на световните приходи“ на базираната в Купертино, Калифорния, група и „необходима, за да действа възпиращо“, се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС.

„Такава еднократна глоба беше необходима, тъй като значителна част от вредите са непарични и не могат да бъдат правилно отчетени въз основа на приходите. Глобата трябва да е достатъчна, за да възпре Apple от повтаряне на това или подобно нарушение“, настоя Комисията.

Целта е също така „да се възпрат други предприятия с подобен размер и с подобни ресурси от извършване на същото нарушение“.

Apple веднага обяви, че ще обжалва наложената глоба. Групата изрази съжаление за санкцията, „наложена въпреки невъзможността на Комисията да открие каквито и да било достоверни доказателства за вреди за потребителите“.

Глобата „пренебрегва реалностите на един процъфтяващ, конкурентен и бързоразвиващ се пазар“, заяви американският гигант.

От своя страна Apple обвини Spotify, че се опитва да се възползва „без да плаща“ от предимствата на App Store и неговите „инструменти и технологии“, които „са допринесли за превръщането“ на шведската платформа в „една от най-разпознаваемите марки в света“, отчете БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!