FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Туризмът ни през лятото пак ще разчита на българите

Туризмът е големият губещ от политическата криза. Пред провал ли е сезонът и кое може да бъде спасителният пояс?
„Спасителен пояс за туризма може да бъдат много неща, но основно българският турист ще бъде доминиращ фактор, на когото ще разчитат малките и средни по капацитет заведения по Черноморието. Въпросителните са много и се свеждат до това каква ще е епидемичната обстановка в Европа, но по-основно от пазарите, откъде ние имаме туристи“, каза в „Денят ON AIR“ доц. Димчо Тодоров от Българска асоциация на експертите в туризма (БАЕТ).

Той подчерта, че спецификата на руския проблем е най-голяма.

„Руските граждани имат и собственост тук, и са туристи. Правят „таймшеър“ индустрия, по различни начини облагодетелстват нашата икономика, дори да отида в собственото си жилище. Нещата опират до епидемиологичната обстановка, но и други два фактора, които се появиха в навечерието на туристическия сезон – кризата в Украйна, която ще тлее още дълги години. И заради която може би ние ще загубим руските туристи“, допълни доц. Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

И припомни, че при сходен проблем с Турция и Русия южната ни съседка загуби милиони туристи.

„Ние бяхме в много облагодетелствано положение. Спечелихме нещо. Сега има шанс отново да спечелим по същата причина, но това „дрънкане“ на оръжия е много зле за нас. И още един проблем, който добавихме съвсем наскоро – непремерените изявления на българските политици по т.нар. шпионски скандал“, каза още експертът.

Доц. Димчо Тодоров подчерта, че Германия също е затворена и полетите до юни са почти отказани. Във Великобритания е сходна ситуацията, но техните граждани са направили резервации в Испания, Гърция – не и в България.

Вижте целия разговор във видеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!