FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Терористите в Близкия изток искат да изключат САЩ?

„Терористичните групи имат желание да изключат САЩ като основен посредник в конфликта в Близкия изток. Искат да привлекат по-диктаторски режими като в Русия, Иран и Китай. Китай все още взима балансирана позиция. Путин изгражда дълготрайни отношения с Иран и Сирия, които може да използва, но огромната маса руски евреи, които са емигрирали в Израел, посрещат с голямо негодувание думите на Русия по отношение на този конфликт“, коментира дипломатът и бивш служебен министър на външните работи Стоян Сталев пред Bulgaria ON AIR“.
Той сподели, че е виждал палестински лагери в Ливан. „Положението на бежанците там е ужасяващо. Нямат възможност да се интегрират. Такова е положението и в Йордания, в Египет. Лагерите раждат крайнодесни групировки, насилието изглежда като единствен изход за тези хора. То е начин на живот“, коментира Сталев.

По думите му финансирането на „Хамас“ идва от радикални държави и трудно може да бъде контролирано през САЩ или Европа.

„То идва предимно в биткойни или други криптовалути. Предполага се, че „Хамас“ има значителни суми в криптовалути“, добави Сталев.

Той смята, че докато Байдън е там, не може да се очаква сухопътна военна операция. „Колкото повече време минава, реакцията ще бъде по-премерена“, посочи бившият служебен министър на външните работи.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!