FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

САЩ предупреждават: Нараства заплахата за корабите в Червено море

Поредица от нападения срещу търговски кораби в близост до Йемен и Сомалия, вероятно предизвикани от войната в Газа, накара САЩ да предупредят операторите на плавателни съдове да бъдат особено внимателни, когато плават в региона.

На 19-ти ноември хутите превзеха превозващия автомобили Galaxy Leader, а през уикенда бе атакуван танкер за химикали, плаващ под флага на Либерия. И двата са свързани с Израел. В същото време през последните няколко седмици е имало и поне четири други подозрителни приближавания към кораби в Индийския океан – много от тях са се случили в Червено море или Аденския залив – по данни на военноморските сили на Обединеното кралство.

Характерът на някои от инцидентите също разтревожи корабособствениците. Абордажът на Galaxy Leader е бил осъществен от бунтовници от Йемен с хеликоптер, което показва по-сложни атаки, докато друг кораб в Персийския залив е бил ударен от дрон.

„Бъдете внимателни, когато преминавате през тези райони, и следете за развитието на заплахите в тях“, заяви в понеделник в предупреждение Морската администрация на Министерството на транспорта на САЩ, или Marad, както е по-известна.

Неотдавнашната активност крие риск от нарушаване на маршрута, който е от решаващо значение за световната търговия с всякакви стоки – от суровини до промишлени изделия. Въпросните води са неизбежни за корабите, плаващи между Европа и Азия през Суецкия канал.

„Неотдавнашните нападения показаха повишени рискове за корабите, свързани с Израел“, казва Нийл Робъртс, ръководител на отдела за морска и авиационна дейност в пазарната асоциация Lloyd’s. „Използването на хеликоптер, безпилотни самолети и крилати ракети не е включено в наръчниците за борба с пиратството и ще изисква преосмисляне от страна на собствениците и екипите по сигурността.“

Според Мънро Андерсън, ръководител на операциите във Vessel Protect, специализиран застраховател на морски военни рискове, повечето застрахователи вече начисляват допълнителни премии за плаване през тези води и тези такси могат да се увеличат допълнително, ако нападенията продължат.

„Все още съществуват значителни рискове на по-широкия пазар, като заплахите от съпътстващи щети и неправилна идентификация винаги са налице“, каза той.

Някои контролирани от Израел кораби вече започнаха да избягват региона.

Според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg, два кораба, собственост на Ray Car Carriers, фирмата, която контролира и Galaxy Leader, са се върнали в дните след залавянето му, за да избегнат плаване покрай Йемен.

Според британската компания за сигурност Ambrey съществува повишен риск за корабите, които плават под израелски флаг, са собственост на Израел или се управляват от него.

Това включва и плавателни съдове, които са имали такива връзки през последните 12 месеца, но вече нямат, тъй като в миналото е имало случаи на нападения срещу плавателни съдове поради погрешна идентичност – каза Амбрей, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

„Подобни събития са доказателство за по-широките рискове за по-широкия търговски пазар, когато се търгува в такива райони“, каза Андерсън, визирайки риска от погрешно насочване на кораби.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!