FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Росен Христов: „Булгаргаз“ е притиснат в ъгъла

Как ще се справи „Лукойл“, ако падне дерогацията? И каки ще бъдат последиците от това?

„Няма как да се справи чисто логистично и технически. Този натиск дерогацията да падне максимално бързо, е да се накара „Лукойл“ най-накрая да започне да работи по схеми за доставка на неруски петрол. За това се говори отдавна, но те имат едни много силни защитници в лицето на „Продължаваме промяната“. Партията работи за руските олигарси и при предишното си управление, и сега. Те са тези, които уредиха дерогацията, при положение, че в Румъния „Лукойл“ има същата рафинерия и работи без дерогация, изцяло с неруски петрол“, каза бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него дебелата комисионна отива в джоба на някой от управляващите.

„Трудно е да се докаже, но няма друг вариант. Дерогацията има смисъл, само ако бензинът, например, е от порядъка на 2,30 лв. – 2,40 лв. Това го видяхме по времето на служебното правителство. В момента, в който „Продължаваме промяната“ поеха управлението, бензинът скочи на 3 лв., а при сегашната конюнктура той трябва да е под 2,50 лв. Ние може да компенсираме работата на „Лукойл“ с внос на горива“, допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в предишното управление отново сме имали скъп газ и отново от Русия: „Нито един търг със сертификат за неруски газ, скъпо ядрено гориво изцяло от Русия, уредиха дерогация на „Лукойл“. Крадецът най-много вика: „Дръжте крадеца“. Руските компании се настанят в България, работят на печалба, не им пречим, дори напротив – защитават ги активно с риск да падне правителството.“

Той посочи, че потреблението на газ в България не пада.

„Лицензираното на американското ядрено гориво, което умишлено се бави, най-вероятно няма да се случи, защото се подават документи в крайния срок, подават се некоректни документи. А „Булгаргаз“ е притиснат в ъгъла от другите търговци, естествено, финансовото състояние няма да е добро. Преди се опитваха да фалират и други предприятия“, поясни бившият служебен министър.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!