FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Млечните продукти поскъпват с 15%

Млечните продукти поскъпват с 15%

Снимка: БГНЕС
„Средно с 10-15 на сто са се увеличили цените на млякото и млечните продукти като сирене, масло и кашкавал през последната година“, обясни Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите пред БНР.

Последните данни за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство показват, че цените на кашкавала и маслото у нас са почти двойно по-високи от средното ниво в ЕС.

Според Михайлов цените на крайните продукти се вдигат заради нарасналите разходи на производителите. „Нещата в последните 4-5 месеца рязко ескалираха след скока на енергийните носители“, обясни Михайлов. Цената и на всички материали, свързани с производството – опаковки, суровини, сурово мляко, също се е повишила.

Още по темата

17 ное 2021 07:10

336

16 ное 2021 12:36

62

Той изтъкна и това, че производителите са притиснати от големите търговски вериги. 

„Ако някое средно или голямо предприятие не работи с поне една от търговските вериги, то не може да се развива, то угасва.Те са окупирали пазара, не можеш да стигнеш до пазара, ако не работиш с тях“, обяснява Михайлов. 

Според него без помощ от държавата производителите са изправени пред сигурен фалит.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!