FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ГЕРБ против скок на ДДС-то за ресторантьорите

ГЕРБ-СДС е против идеята на финансовия министър да бъде върната ставката от 20 процента  ДДС за ресторантьорския бизнес, заяви Десислава Трифонова. Тя не била съгласувана с парламентарната им група и с лидера на партията Бойко Борисов.

Пред журналисти, след участието си в традиционната бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България, Асен Василев съобщи , че връщането на ставката от 20 процента ДДС за ресторантите е предвидено в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите е разработило и предстои да публикува днес или утре за обществено обсъждане.

Още по темата

26 сеп 2023 12:57

54

Ние няма как да подкрепим такова предложение поради факта, че сме поели ангажименти към избирателите си и няма как да ги излъжем, още повече такива еднолични решения на министъра на финансите без съгласуване с ГЕРБ са недопустими, категорична е Трифонова. Тя подчерта, че първо трябва да се възстанови диалогът с бранша, да се преразгледат техните предложения и чак тогава да се преценява дали по някакъв начин трябва да бъдат вдигани някакви ставки.

От ГЕРБ-СДС припомниха, че Асен Василев е получил подкрепата на тяхната парламентарна група при приемането на бюджета за 2023 г., като голяма част от мерките, свързани с изсветляването на икономиката, събирането на данъчни и осигурителни приходи, са били подкрепени от депутатите на първата политическа сила. Така че всякакъв друг вид мерки, резки движения във връзка с повишаване на данъчни ставки, което не е обсъдено, аргументирано пред ПГ на ГЕРБ-СДС няма да бъде подкрепено на този етап, подчерта Александър Иванов. По думите му това би оказало и голямо влияние както върху бизнеса, така и върху потребителите и възможността за конкурентоспособност на българския хотелиерски и ресторантьорски бранш.

Според Любен Дилов трябва да се обмисли отново отхвърлената идея на бранша за въвеждане на патентен данък, защото той е един от инструментите, които могат да направят диференциацията между различните типове ресторанти и заведения, каквато няма в общото законодателство. Смятаме, че има нужда от много повече разговор и диалог и правителството няма да загуби нищо от него, убеден е депутатът. Много е прибързано това решение, надявам се, че министърът просто тества терена, в противен случай ще срещне сериозна съпротива, коментира още Дилов.

Много често парламентът прави грешката да приема законодателство в интерес на администрацията, а не на хората, посочи той. Според него водещ трябва да е интересът на тези, които генерират средствата, които издържат правителството и парламента. И припомни думите на Асен Василев, че ще запази 3% дефицит при тези условия, при които заварва данъчната политика. Ако ще прави промени, те трябва да имат голяма подкрепа, каквато в момента няма, убеден е Дилов. /БТА, Нелли Желева/

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!