В навечерието на Никулден: Риба на трапезата – по-често
Барбун, калкан, чернокоп, сафрид са само час от българските черноморски риби, плюс морски раци, които производители предложиха на изложението „Обичам българската риба“ в столицата днес.
В навечерието на Никулден то се организира от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и МЗХГ, и бе открито от земеделския министър Десислава Танева, изпълнителния директор на БАБХ проф. Паскал Желязков и изпълнителния директор на ИАРА д-р Галин Николов.
Министърът каза, че за следващата година се планира кампанията да бъде много по-широкомащабна, на която да се представи производството на аквакултури в България и тяхното приложение в кухнята и в здравословното хранене.
По думите й през последната година всички показатели са положителни – и за производството на риба, и за предлагането, което е общо над 64 хил. тона (вътрешно производство и внос), или с над 10 на сто повече в последните три години.
Потреблението също се увеличава, макар и с малки темпове, като за 2018 г. е 2,5 кг на човек годишно, посочи Танева.
„Като консумация имаме да достигаме другите страни, като в традиционните консуматорки на риба тя е 5-6 пъти по-голяма, но това е въпрос на традиции в храненето и история на националната кухня“, коментира тя, цитирана от БТА.
За подкрепа на производителите МЗХГ прилага Програмата за морско дело и рибарство с над 62 на сто изплащане за изминалата година, каза още министърът.
Галин Николов подчерта, че износът – около 10 хил. тона годишно, е по-голям от вноса и през последните години производството на аквакултури у нас значително се е увеличило.
Най-много изнасяме сладководна риба от видовете шаран, бял амур, толстолоб. Консумацията на риба в други държави – членки на ЕС, за съжаление, е по-голяма от нашата и затова износът е насочен натам, каза д-р Николов.
По думите на проф. Паскал Желязков контролът преди Никулден е съвместно с другите институции, които имат отношение към предлагането и търговията с риба. Той ще започне от доставчиците на риба – вносители или производители, през преработвателите, търговията на едро и на дребно – по цялата верига.
По отношение на произхода на рибата, доставчиците трябва да представят цялата документация за него и документите да бъдат доставени в БАБХ за осъществяване на контрол.
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!