FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Българската икономика е доста добре развита, но й липсва самочувствие

През последните години в България се появиха фактори, които отблъснаха чуждестранните инвеститори. Бизнес средата у нас беше несигурна и динамична, отчасти поради честата смяна на кабинети, служебно правителство, колебание за приемане на еврото. Всички тези турбулентни събития предадоха негативно отражение на инвеститорите. Най-големият недостатък на българския бизнес е липсата на правилно послание към чуждестранните инвеститори. Това коментира Румяна Йорданова, изпълнителен директор на Американо-българска бизнес асоциация, в рубриката „Северна Америка в развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„Българската икономика е доста добре развита в редица сектори, но ѝ липсва самочувствие и разпознаваемост. Страната има брилянтни образци за правене на бизнес, но големият недостатък е липсата на правилно послание към чуждестранните инвеститори.“

Американо-българската бизнес асоциация (АББА) направи своя публичен дебют, като представи своя екип, свършената до момента работа и целите, които си поставя. Това се случи на специално събитие в София, което събра представители на бизнеса, държавната власт и гости от САЩ.

Една от основните цели на АББА е да бъде ефективна и лесно достъпна платформа за правене на бизнес. Мисията им обхваща помощ за малкия и средния бизнес от двете страни на океана.

Основното предизвикателство, което асоциацията идентифицира е развитието на българския бизнес в САЩ, като Йорданова посочи в това число работна ръка, първите стъпки за учредяване на фирма, намиране на офис, консултация със счетоводители и други. АББА работи и разполага с необходимите човешки ресурси, за да свърже съответните български бизнесмени с контакти оттатък океана, които да им помогнат с достъпни условия.

Според Йорданова през последните 6 месеца се наблюдава засилен интерес от страна на българския бизнес, който все повече иска да стъпи в Америка.

„Америка, дори с известни сътресения, е водещата икономика в света. По редица фактори САЩ са сред водещите държави в класациите, и дори лидери в глобален мащаб. Пазарът там е особено привлекателен за българите.“

Йорданова подчерта, че организации като АББА, трябва да продължат да следват своята цел и мисия, за да се привличат все повече американски инвеститори в България. „Чуждестранните инвеститори трябва да разберат, че България е държава с право, което се спазва, с принципи, и добре развита икономика.“

Сред най-големите трудности пред българските предприемачи в реализирането на бизнес в САЩ са нереалистичните очаквания, сблъсъкът с бюрокрацията, както и липсата на времеви, финансов и човешки ресурс.

Повече за бизнес отношенията между България и САЩ може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!