FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

БСП иска шефът на КПКОНПИ пак да се назначава от президента

Който и да оглави Антикорупционната комисия, ако го избират депутатите, няма да ги разследва обективно, нито ще има осъдени политици за корупция. Това е мнението на червената шефка Корнелия Нинова, която съобщи, че левицата отново е внесла своя закон за комисията, който предвижда председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента.

В сряда изтече срокът за номинации за шеф на Антикорупционната комисия, която остана без председател през лятото, след като Пламен Георгиев хвърли оставка заради „Апартаменгейт“, а след това Министерски съвет го назначи за консул във Валенсия.

Сега кандидатурите за негов наследник са само две. ГЕРБ предлага настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, а от „Воля“ излъчиха Симеон Найденов, който е депутат от партията.

Корнелия Нинова пък припомни, че още при създаването на Комисията БСП беше против начина, по който е конструирана.

„Тази комисия беше създадена сгрешена, времето показа, че откакто работи нито един политик от висшите етажи не е осъден, още повече, че и председателят на комисия се оказа замесен в „Апартаментгейт“, коментира тя.

Според нея не може депутатите да избират председателя, държавата да му плаща заплатата и да се очаква, че той ще разследва обективно политиците.

Така че левицата настоява президентът да го назначава, защото държавният глава е пряко избиран от гласоподавателите.

Поради тази причина БСП няма кандидат за поста, обясни още Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!