FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

„Активни потребители“: Салатите по столичните пазари са пълни с бактерии

Зелените салати по столичните пазари са пълни с ешерихия коли и други бактерии. Това показва проучване на „Активни потребители“ в разгара на пролетния сезон.
Оказва се, че освен нитрати, в зелените салати могат да бъдат открити и сериозни бактерии, а процесът на замърсяване може да стане на всеки етап – от засяването до транспортирането.

„Ешерихия коли – това е един конкретен бактериален вид, който обичайно, всеки човек го има. Той е част от чревната микрофлора“, каза  д-р Сергей Иванов.

Заедно с д-р Иванов тествахме за ешерихия коли зелена салата, закупена от столичен пазар.

„Вземаме, това се нарича „суап“ и започваме да трием около оста на салатата. Отвън и също така отвътре. Това е най-лесният начин за вземане на проба за микробиология от листен зеленчук. И така, тази проба е взета вече. Това е диагностична среда, която, ако вътре има ешерихия коли, се променя цвета. Сега отива и се инкубира на по-висока температура в термостат“, обясни той.

За получаването на крайния резултат са необходими между 24 и 48 часа. 24 часа по-късно резултатът е готов. Тестваната салата се оказа напълно чиста от ешерихия коли. Въпреки всичко, опасността не е за подценяване.

Специалистите съветват да не закупувате салати с кафяви петна по листата или такива, които видимо не изглеждат свежи. И да не забравяте много внимателно да ги измиваме преди да ги консумирате.

Надя Антонова помага на своя приятелка с продажбата на плодове и зеленчуци на столичен пазар. Споделя, че ѝ е по-трудно да запази салатите свежи и чисти не в градината, а щом пристигнат на самия пазар.  

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова по Bulgaria ON AIR.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!