FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

План: Нула жертви на пътя до 2050 година

Страните от ЕС вече са задължени да правят оценка на пътната безопасност на цялата си пътна мрежа най-малко веднъж на 5 години. Съветът на ЕС прие нови правила за осигуряване на безопасна пътна инфраструктура в опит да намали броя на жертвите на ПТП-та, което е стратегическа цел.
Предстои директивата да бъде публикувана в официален вестник на ЕС и да влезе в сила. След това държавите членки ще разполагат с две години, за да приемат национални разпоредби, с които да я приложат на практика.

„Ние нямаме дори уред, измерващ качеството на светлоотразителната маркировка. Контролът е в лаборатория, но това не е проверка на пътя. Нещата не са чак толкова сложни – просто трябва някой, който да покаже как се прави“, тказа в „Денят ON AIR“ Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Той уточни, че целта е до 2050 г. да сведем жертвите на пътя до нула.

„Много отдавна европейските страни са обърнали подхода – те искат да променят цялата транспортна среда и тогава се променя и поведението на водачите“, обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Милчев посочи също, че много от проблемите са наследени,  но все отнякъде трябвало да започне развързването на възела.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!