FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Германия, Италия, Хаити…увеличават се отнетите българчета в чужбина

Казусите с отнетите от социалните служби в чужбина българчета се увеличават.

„През последните години зачестява работата на консулите и на Държавната агенция за закрила на детето по отношение на сигнали, които получаваме от такива хора, най-вече от Норвегия, от Германия, имаме от Холандия, от Италия, включително имаше и от Хаити, Съединените американски щати“, обясни социалният министър Деница Сачева пред БНР.

Тя подчерта, че трудно се синхронизират законодателствата в различните държави, свързани със семейството.

„Много пъти това, че се раждат деца без официална връзка, или пък това, че нашите сънародници не винаги спазват процедурите и правят така, че децата им да са български граждани, създава големи проблеми по-късно, когато те се обърнат към държавата с молба да получат защита“, допълни социалният министър.

По отношение на притесненията на противниците на новия Закон за социалните услуги в частта му за децата Сачева подчерта, че в българския модел на социална политика изобщо не може да се говори за трайно извеждане на малчуганите.

1800 от децата в риск са върнати в биологичните им семейства или в разширена семейна среда от най-близки роднини. Под 1000 са изведените хлапета, но по техните случаи се работи. Министърът коментира и факта, че се иска ненамеса на държавата в семейните дела, но когато има случаи като тези в Кардам или Сотиря пък, хората питат къде е държавата.

Според нея мерките за връщането на българите от чужбина, макар и с малки стъпки, ще имат резултат. Платформата по тази програма ще стартира на 1 април. „Всяка година и досега имаме кариерни форуми в държавите, в които има най-голяма концентрация на българи и на млади хора, които учат там като студенти. Интересът към форумите е много голям“, уточни Сачева.

Първият от тазгодишните форуми бил във Виена, след това ще има още един пак там и още два в Германия. Тя подчерта, че в качеството си на зам.-министър на образованието, преди да стане социален министър, е проследила броя на отпусканите документи от училищата за деца, които се местят да живеят в чужбина. „За миналата година те са 3500, а за предходната 2018 г. бяха 5000 и това е тенденция“, посочи Деница Сачева.

Сачева очаква правителството да приеме обещаната Национална програма за личните асистенти също идната седмица. За нея са осигурени 16 млн. лева, с които около 4800 души ще получат до 4 часа асистирана помощ.

Министърът коментира и въпроса за контрола на болничните. По думите й не се обсъжда премахване на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни боледуване, но ще се засили контролът. Тя каза, че сама е проверила броя на болничните в нейното ведомство. Оказало се, че само четирима от нейното ведомство били в отпуск по болест.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!