FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Шефът на БНБ Димитър Радев: Банковият сектор е в много добра кондиция

Банковата ни система е стабилна. Това заяви пред за Нова тв гуверньорът на Българската народна банка – Димитър Радев. Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

„Банковия сектор към момента е в много добра кондиция, в резултат на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 3 и 6 месеца, за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”, обясни Радев.

По думите му в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко – отсрочване на плащането по банкови кредити, обясни той.

За  хората, които имат ипотечни кредити в момента, той обясни, че те трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ.

„Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск.“, каза още Радев.

По отношение на депозитите той обясни, че те нямат много голяма маневреност.

„Това, което определено може да се каже и те трябва да го знаят е, че техните депозити са на сигурно място“, допълни Радев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!