FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Човек, строил „Бели Искър“: Има проблеми със стената още от 1945 г.

Човек, участвал в строежа на язовир „Бели Искър“, заяви, че проблеми със стената на съоръжението има още от 1945 г. В това е категоричен 92-годишният Петър Ангелов от село Бели Искър.

Всеки ден „Бели Искър“ осигурява 20-25% от водата на столичани и тази на цял Самоков. Язовирът е и с най-голямата стена на балканския полуостров. Строен е между 1939 и 1945 година, започват го сърби, но го продължават немци.

Още по темата

21 яну 2020 19:09

18

21 яну 2020 09:35

21

20 яну 2020 21:30

26

20 яну 2020 19:46

84

Всички обаче ползват български работници. Тогава Петър Ангелов е на 17 и е назначен за бригадир. Той участвал в строежа на съоръжението. Пред Bulgaria ON AIR Ангелов съобщи, че циментът, вложен в стената, се разлага от самата вода.

„Това, което говореха техниците и работниците – стената е уязвима. Доказателството, когато тя беше почти построена, чашката на язовира се пълнеше, повече от половината на отделни места, стената пропускаше вода, беше мокра“, сподели Петър Ангелов.

Днес язовир „Бели Искър“ работи в авариен режим. Причината – в края на миналия век „Софийска вода“ взима решение за ремонт на язовирната стена, тъй като тогава той е собственост на дружеството. Ремонтът е започнат, но до втория етап така и не се стига.

Дълги години институциите си прехвърляха отговорността за яз. „Бели Искър“, държавата и Община спорят за това кой трябва да е собственик на язовира, което възпрепятстваше и неотложния ремонт. В момента „Бели Искър“ е предаварийно състояние, а достъпът до него е абсолютно забранен.

Язовирът в момента е собственост на Областната управа на София. В понеделник стана ясно, че той за пореден път ще бъде прехвърлен – този път в ръцете на министерство на икономиката. Именно от икономическото министерство поеха ангажимент да направят така чакания ремонт на съоръжението.

За ремонт от години настояват и в село Бели Искър. Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!