FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Честит празник! България отбелязва 112 години Независимост

Честит празник! България отбелязва 112 години Независимост

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
България отбелязва 112 години от обявяването на Независимостта си. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“.  

Още по темата

22 сеп 2018 15:00

81

В цялата страна ще има официални чествания и тържества.
Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг.

Празнично шествие ще измине разстоянието от крепостта „Царевец“ до паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново, където ще бъде отдадена почит на загиналите за свободата и независимостта на България.
Тържествената проверка-заря с участието на председателя на парламента Цвета Караянчева на площад „Цар Асен Първи“ е от 19:30 часа.

Тя ще ще приеме почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция ще бъде прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта.

По-рано през деня заместник-председателят на парламента Емил Христов ще бъде на военния ритуал за издигане на националното знаме в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“. Емил Христов ще произнесе слово и ще поднесе цветя на пирамидата на Независимостта.

В София в празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!