FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Февруари също ще е топъл, валежите – под нормата

Февруари ще започне с температурите по-високи от обичайните и като цяло времето ще остане през по-голямата част от месеца по-топло, съобщава „Фокус“, като цитира Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година се очаква средната месечна температура за втория месец от годината да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 0° до 2°, в Южна България и по Черноморието – между 2° и 5°, а в планините – между минус 8° и минус 3°.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите – между 17° и 22°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 mm.

През първото десетдневие
температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през последните дни от периода значително ще се понижат. Вероятността за валежи на повече места има през втората половина от периода, като в края на десетдневието в Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг.

През второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. Температурите ще се понижат още и ще бъдат близки до обичайните. Ще има чести валежи – в Северна България – предимно от сняг, а в Южна и по Черноморието – от дъжд.

И през последното десетдневие ще се задържи динамично и променливо, с температури близки до обичаните. Вероятност за валежи има около 22-и, 25-и и в края на месеца.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 часа и 42 мин. и залязва в 17 ч. и 38 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 55 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 часа и 04 мин. и залязва в 18 ч. и 14 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 09 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 2 февруари – първа четвърт, 9 февруари – пълнолуние, 16.02 – последна четвърт и 23.02 – новолуние.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!