FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Тревожно: България последна в ЕС по трансплантации на органи

България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи. От 28 страни-членки, ние сме на 28-мо място, заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на международен семинар „Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб“.

По думите му потенциалът на страната е огромен, защото има подготвени кадри и постоянно се обучават нови такива. Проблемът обаче е в липсата на дарители на органи и обществото постоянно трябва да бъде информирано и образовано, че може да спасява човешки животи.

Още по темата

23 ное 2019 19:36

24

5 ное 2019 18:48

31

През тази година има едва 14 бъбречни трансплантации в страната, а чакащите са около 1000, обясни той. „Усилията ни са насочени именно към осигуряването на донори, като работим в посока за информиране на обществото“, каза Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Освен това ще се търси вариант за разрешаване на кръстосаното донорство, което в момента е забранено в България.

В допълнение се осигурява квалификация на хирурзите-трансплантолози за присаждане на бял дроб, като ще бъдат изпратени на обучение във Виена, посочи Мутафчийски. Той обясни, че в България се осъществяват трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а отскоро и на бял дроб.

В Турция открихме тези проблеми с донорството преди 10 години и постоянно провеждаме кампании, като работим заедно лекари, пациенти, Министерството на здравеопазването и университетите, обясни проф. Д-р Айхан Динчкан, специалист по трансплантации на бъбреци и черен дроб в Liv Hospital, Турция.

По думите му през този период донорството се е увеличило 10 пъти. Според него много важни са координаторите за трансплантации на органи, които стигат до хората.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!