FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

„Студена“ не бил източван заради ремонта

Язовир „Студена“, който захранва Перник, не е бил източван, за бъде ремонтиран.

Проектът за рехабилитация му е изготвен така, че строително-монтажните дейности да се извършват при непрекъсната експлоатация на язовира, като строително-монтажните работи по водния откос са изпълнени от водолази и са приключили през 2018 г. За изпълнението на ремонта на водния откос вода от язовира не е изпускана принудително. Това се посочва в писмен отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова на депутатски въпрос.

Още по темата

20 яну 2020 19:46

84

20 яну 2020 15:12

35

9 яну 2020 07:10

74

С извършването на рехабилитацията се продължава експлоатационният живот и сигурността на язовира, подчертава министърът,.

Основните дейности по водния откос са извършени в периода 2017-2018 г. с монтиране на водонепропусклива система, състояща се от ПВЦ гоемембрана, дренажен пласт, система за отводняване зад геомембраната и система за закрепване към стената.

Строителните работи под вода са извършeни в периода 15 септември 2017 г. – 11 декември 2018 г. и включват почистване и премахване на разхлабен торкрет, измиване с водна струя, изравняване на повърхностите, поставяне на подложен геотекстил и геомембрана върху водния откос на стената, закрепване в долния край.

Най-високото работно водно ниво на яз. Студена е 843,30 м, а преливният ръб е на кота 840,00 м.

През 2018 г. водата в язовира е преливала през преливника в продължение на 89 дни в различни периоди от време, като последното преливане е на 4 август 2018 г.

Съгласно предписанията на Министерството на околната среда и водите за поддържане на указания обем вода в язовира от 21 млн. куб. м, ВиК операторът е извършвал контролирано изпускане на водни количества през съоръженията към язовирната стена през периода от 1 април до 14 август 2018 г., когато водното ниво в язовира варира от 840,34 м до 839,55 м.

Преливането през преливника и контролираното изпускане нямат връзка с изпълняваните строителни работи по язовирната стена, а са следствие на високото водно  ниво в съоръжението и дадените указания от МОСВ обемът в него да не надвишава 21 млн. куб. м.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!