FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ресторантьори на протест срещу Наредба Н-18

Работещите в ресторанти и хотели облякоха жълти жилетки и цял уикенд обслужаваха по този начин своите клиенти. Нетипичният вид е в знак на протест срещу начина, по който се работи в бранша. В сряда всички те се събират в София на национален протест с искане за мерки срещу колегите им, които работят на тъмно и отлагане на задължението им да се свържат с НАП и почти всяка минута да подават данни за печалбата си.

Още по темата

24 яну 2020 19:15

26

20 яну 2020 09:30

161

В продължение на година и половина всички организации от малкия до големия бизнес водят преговори с НАП относно текстовете по наредбата, но не постигат съгласие, а минимални корекции. „Ние базово бяхме за наредбата за регулация на браншовете и за изсветляване на бизнеса. Искахме да се махнат някои спорни текстове, не е проблем, че сме вързани с НАП. СУПТО е нещо, което го внедри бизнесът, за да улесни нашия бизнес и всякакви други бизнеси – с цел да ги дигитализираме и улесним. Сега НАП припозна този продукт като продукт, който ще им свърши работа за по-голям контрол“, обясни председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „България сутрин“.

Той добави, че все още не е ясно колко точно ще струва този софтуер да се преработи, да се нагоди и да се преинсталира наново. До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати.

„За малкия бизнес ще има допълнителни такси и месечни абонаменти, които досега те не са имали“, каза още той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Общо 500 000 души работят в ресторантьорския и хотелския бранш, а засегнати от наредба 18 са целият малък и среден бизнес, което прави близо 90% от икомониката.

„Не сме се провалили, но не получихме чуваемост да влезе една наредба, която да работи и наистина да има смисъл от нея. В момента толкова е сложно и толкова се обезсмилят някои неща за бизнеса“, допълни Ричард Алибегов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!