FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ракия, вино – половината от алкохола у нас е нелегален

Половината от алкохола на пазара все още е нелегален, алармират от бранша. Производители и преработватели на грозде искат държавата да затегне контрола и да провери пътя на гроздето.

Качеството на всяка една партида вино, произведена у  нас, се следи в лабораторията на Агенцията по лозата и виното. Очакванията са тази есен винарските предприятия да приберат и преработят поне 115 млн. кг грозде. Реколтата ще бъде идентична като обем, но като тегло ще е с 10 % по-малко от миналата година заради сушата.

Според данни на лозарите обаче поне половината алкохол на пазара е нелегален. А условията, при които е произведен, са далеч от стандартите за хигиена и качество.

Пътят на виното до пазара става все по-труден, заради нелегалния алкохол. „Това е намеса на пазара, която е нерегламентирана“, обяснява лозар пред Нова тв.

„Произвежда се в по-малки дестилерии тип „селски казани“, но не знаем какво е съдържанието му и дали не е опасен, обяснява Йордан Чорбаджийски от Национална лозаро-винарска камара.

Регистрираните изби дават проби, но нерегистрираното предприятие не се следи. Нелицензираните производители не отговарят на изискванията на бранша.

Според инж. Красимир Коев от Агенцията по лозата и виното, хигиена липсва на много места, като са имали случаи да се прави алкохол на места, където се отглеждат прасета.

„Много важно е съдовете да са чисти“, алармират още от бранша.

Проблеми идват и от суровината, която нерегламентираните производители влагат. Без контрол се стига до некачествен алкохол. Повече фалшив алкохол има при ракиите, отколкото при виното, а изчистването на пазара на некоректни търговци е непосилно. „И най-калпавата заводска ракия е по-добре от най-качествената домашна ракия“, смятат още специалистите.

Отравянето с алкохол предизвиква главоболие, отпадналост, но има и по-тежки последици. Потребителите прибягват към такъв вид алкохол, често и заради по-ниските цени. „Тези дребни икономии, обаче може да струват изключително скъпо“, предупреждават още специалистите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!