FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Проф. Гудев: Без лекарство COVID-19 ще си бъде проблем

Хората, които преодоляха страха си от ваксините и ваксинациите – и у нас, и по света, стават все повече. Двете ваксини, които се прилагат у нас, са ефективни. Нямаме тревожни сигнали, който да подхранват страховете от ваксините.

Това обясни пред БНР проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” и член-кореспондент на Българската академия на науките.

Той определи страховете на хората от ваксините срещу коронавирусната инфекция като „абсолютно необосновани биологически страхове от какви ли не усложнения“.

Още по темата

22 яну 2021 09:00

35

Медицината в 21 век е наука – има графика, цифра, таблица. Публикуваното от фаза 3 на двете РНК ваксини (на Pfizer/BioNTech и Moderna.) дава много надежден профил, посочи проф. Гудев.

Рано или късно ще имаме достатъчни количества от ваксините и ще бъде нелепо високорискови контингенти да не бъдат ваксинирани в достатъчно голям обем, допълни специалистът.  

Тревожното според проф. Гудев е, че броят на заразените в целия свят продължава да бъде голям, броят на смъртните случаи се задържа висок, а обществата остават затворени.

Ваксините са първата крачка в преодоляването на пандемията, но без да намерим ефективно лечение на това заболяване, COVID-19 ще продължава да бъде проблем, коментира кардиологът.

„Трябва да се прекърши ходът на пандемията. За това ни трябват медикаменти, комбинация от медикаменти, които да имат доста голям ефект: над 30-40% намаляване на смъртността,“ каза проф. Гудев.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания, с диабет са едни от най-застрашените, припомни проф. Асен Гудев.

Ваксинацията няма да ни освободи от мерките, категоричен е той.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!