FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Предвиждат намаляване на паркоместата за „синя зона” в София

Предвиждат намаляване на паркоместата за „синя зона” в СофияПредвиждат намаляване на паркоместата за „синя зона” в София

Намаляват паркоместата за „синя зона” в София. Зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев посочи, че това предстои да се случи по бул. „Александър Стамболийски”, улица „Саборна” и площад „Народно събрание”. От 3 март пък се удължава пешеходната част по бул. „Витоша”. Ограничението за автомобили вече ще важи от НДК до Съдебната палата.

Повече място за пешеходци и по-малко за коли. Така препоръка даде преди месеци датският архитект Ян Геел на местната власт в София. Затова и от общината предвиждат ограничение на паркоместата в „синя зона“. Ресорният зам.-кмет Евгени Крусев заяви, че най-напред това ще се случи по бул. „Стамболийски”.

„До момента по бул. „Александър Стамболийски“ се паркираше на 45 градуса, като половината от тротоара беше заета от зоната за паркиране. В случая освобождаваме тротоара по бул. „Стамболийски“ и паркирането се изнася на пътното платно, като се паркира успоредно както по други основни булеварди като „Христо Ботев“, „Мария Луиза“ и така нататък. По този начин разширяваме площта за пешеходци, намалява се с десетина броя общият брой на паркоместата, но това считаме, че е стъпка в правилна посока за освобождаване на тротоарите“, каза Крусев.

С близо 20 ще се намалят и паркоместата около Народното събрание. „В момента около паметника на Цар Освободител се получава паркинг, който в известна степен не е от най-подредените. Предвиждаме паркоместата в синята зона на пл. „Народно събрание“ да бъдат намалени с около 20″, каза зам.-кметът по транспорта.

По улица „Съборна” също ще има по-малко места в „синя зона“, като става въпрос за отсечката между улица „Леге“ и площад „Света Неделя“.

До два месеца в историческия център на столицата ще бъде въведена така наречената „успокоена зона“. / dariknews.bg

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!