FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Политолог: Изборите ще бъдат в неестествена среда

Тези избори ще бъдат в една неестествена, феноменална среда под знака на Ковид бедствието. В един момент виждаме как политиката и Ковид-19 взимат връх, те обсебиха целия ни живот. Водят до определени социално-психологически нагласи, оттам влияят върху икономическите усещания, очакванията към властта и определено по този начин завършват в някакви политически нагласи.
Всеки е засегнат в някакъв план, така че страхът е водещият, той е определящ за средата. Не забелязваме толкова политическа апатия, колкото един страх.“ Това заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на „Денят ON AIR“.

„Много е важно да отчетем какви ще бъдат резултатите от тези избори. Обществото заявява, че го владеят нестабилни нагласи“, коментира Андреева.

По думите ѝ следващият парламент ще бъде с много слаба власт на управление за сметка на опозицията, която ще е силна.

„Затова после всички ще гледат президентските избори“, добави политологът.

„Освен партийната война, тече и войната с Ковид-19. Много е важно кой ще спечели битката с Ковид – както в кампанията ще е важно, така и за управлението“, посочи Цветанка Андреева.

Според нея част от сценариите, които се чертаят отсега, са на президентската институция и на Радев: „Той се ситуира като част от предизборната кампания“.

„Вдясно виждаме радикални разкъсвания, българското демократично пространство трябва да се научи да се реформира, не да се създават партии“, посочи политологът.

А социологът доц. Антоний Гълъбов коментира пред Bulgaria ON AIR, че политическата кампания ще бъде кратка и агресивна, а партиите не са имали необходимото време да свършат това, което е трябвало.

„Онова, което трябваше да направят политическите партии, е да превърнат протестната енергия в в готовност за участие в избори. Само че това не се случи. Онова, което ми се струва най-интересно, е в каква посока ще тръгне протестният вот. Няма протестен вот при ГЕРБ, при БСП обаче има. ДПС успя да се пребори с вътрешното си напрежение и като че ли ще излезе по-мобилизирано. Между ОП и „Има такъв народ“ тече някакъв процес на преливане на интерес“, каза доц. Гълъбов.

По думите му нищо съществено радикално няма да се промени: „не апатия, а безразличие и ниска избирателна активност“.

„Българското общество няма общи цели, няма обща енергия, която да бъде генерирана, това означава, че такова ще бъде и представителството в парламента“, подчерта социологът.

„Крехката надеждата на господин Радев, че може би ще успее да назначи служебно правителство, което да го преизбере, няма да се случи“, отбеляза събеседникът и добави, че парламентът ще е динамичен.

„Време е да се разбере, че от едната страна са политиците, а от другата страна активни, не протестиращи, а активни граждани, хора, които да готови да участват в процеса на взимане на решения“, уточни доц. Гълъбов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!