FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Петкова: Изненадана съм, че Радев води енергийни преговори

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че българското правителство работи по енергийните проекти и е компетентно да взема решения по тях.

Още по темата

18 фев 2020 21:50

76

13 фев 2020 09:28

40

Изявлението й пред журналисти в Министерския съвет беше по повод снощния разговор на президента Румен Радев с руския му колега Владимир Путин, в който те обсъдили темата.

Изненадана съм, тъй като съгласно споразумението, което „Газпром“ подписа с ЕК по повод антимонополното дело, което ЕК водеше срещу „Газпром“, цената на природния газ се определя на база на преговори, които се провеждат между съответните компании. Още от август миналата година сме депозирали писмо до колегите от „Газпром“ и преговорите са в ход, водят се от страна на правителството“, разясни Петкова.

По думите й енергийните проекти, по които работи българското правителство, се развиват през последните няколко години при стриктно спазване на европейските изисквания. Тя уточни, че на първо място те са свързани със сигурността на доставките както на природен газ, така и на електрическа енергия.

Проектите, по които работим, са „Балкански поток“, който ще има значение не само за България, но и за целия регион, реализира се изцяло с участието на България. АЕЦ „Белене“ е проект, по който правителството работи от няколко години, каза Петкова и припомни историята му, както и това, че се търси стратегически инвеститор.

Тя открои още проекта за интерконектор с Гърция и допълни, че той също е получил развитие заради усилията, които правителството полага.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!