FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Основна заплаха за сигурността ни е поляризацията на обществото

Основна заплаха за сигурността ни е поляризацията на обществото
Основната заплаха за националната сигурност в България е поляризацията на обществото. Поляризацията на групи, които защитават крайни гледни точки, с нищо не помагат за солидаризирането на общественото мнение. Появата на антисистемни групировки разделя хората. Това е причината и България да не може да защитава интереса си. Това и още по темата коментира д-р Искрен Иванов, политолог и международен анализатор, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според неговите думи в САЩ след 11 септември американците са се обединили около Буш. „Можем ли ние да постигнем подобен тип консолидация в България, когато хибридните заплахи избуяват“, коментира той.

„Има три основни точки, които трябва да защитаваме. Преди всичко няма как да защитаваме нашия интерес извън евроатлантическото пространство. Втора точка – ясна стратегия за справяне с хибридните заплахи, с кибер заплахите. Трета точка – баланс. Когато дойде време за световна политика, нека не забравяме, че в ООН има постоянни, и непостоянни членки на Съвета за сигурност“, допълни експертът.

Иванов изтъкна, че важността на Западните Балкани се разделя на две причини – „този регион е като една етнорелигиозна мозайка. Илюзия е да смятаме, че регионът е спокоен„. Втората причина според него е, че това е регион на замразен конфликт.

„С Македония е по-лесно, със Сърбия, която направи своя избор за Евразийския съюз – не е толкова лесно. Ако Сърбия не желае да е член на НАТО, тя няма място в ЕС“, смята политологът.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!