FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Маските са задължителни, но има ли достатъчно?

„Все още няма достатъчно маски по всички кабинети и по всички аптеки. Надявам се този недостиг да се преодолява с маските за многократна употреба. Няма откъде да дойде ново голямо количество“, каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR. В световен мащаб има недостиг на маски. У нас носенето на защитна маска на обществени места вече е задължително. Глобата за неизпълнение на заповедта е 5000 лв.

Той е категоричен, че каквито и мерки даде Щабът, те трябва да се изпълняват.

„Тази мярка за носенето на маски от всеки е предизвикана от факта, че вирусът живее изключително дълго. Но е дисциплинираща мярка, която да ни кара да се чувстваме ангажирани пред обществото. Непрекъснато излизат нови и нови данни колко живее вирусът, че той се разпространява от хора, които нямат никакви симптоми, което го прави неуловим за околните“, посочи д-р Маджаров.

Според него мерките са адекватни, но от нас зависи да ги спазваме, за да не се налага въвеждането на още по-строги и рестриктивни.

„Ако след няколко дни постъпят много болни с дихателна достатъчност, то това означава, че те са се заразили преди 10-15 дни. Всяка мярка, която се въвежда, не може да хване тези, които са заразени и тя е неефективна за тях. Нашата страна има 2 пъти повече болници, отколкото имат други държави със същото население“, каза още той.

Д-р Маджаров смята, че проблемът с инфекциозните легла не е толкова сериозен, колкото дали имаме достатъчно медицински персонал, който да поеме вълна от болни.

„Леглата не лекуват. Над 60% от лекарския персонал в България е над 50 години, което ги поставя в рисковата група. Аз повече се притеснявам от това, отколкото дали има легла, защото такива могат да се разкриват. Задължението, което седи пред правителството и пред държавата, е опазването на медицинския персонал, както и финансово обезпечаване на заплатите. Те не трябва да усещат, че държавата навлиза в криза“, категоричен е специалистът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!