FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане на мерките

„Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките. Доказва се, че при спазване на правилата работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНР. 

Този ръст на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или по-твърдите мерки, на тяхното спазване или неспазване, колкото на наличието на новия вариант на вируса, подчерта той.

Още по темата

28 фев 2021 08:37

106

28 фев 2021 07:46

16

„Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Доц.. Кунчев допълни, че проблемът не е в зелените коридори за ваксинация, а в забавените доставки.

„И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество – по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на „АстраЗенека“, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и колко лесно се работи с тях“, обясни Кунчев.

Главният здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, „което е супер темп, само материалът трябва да го има“.

„Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина“, каза Кунчев.

„Процесът на гласуване отнема между 15 -20 минути. Този процес е един от най-безопасните. Имах предложения да се включа в изборния процес, но няма да се включа, защото смятам, е човек трябва да си тежи на мястото. Няма да участвам в изборите,“ заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!