FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кризата изкара на пазара кафенета, ресторанти, фитнес зали

Изключително драматичен е пазарът на бизнес имотите, както по отношение на наемите, така и на продажбите. Сривовете в цените са заради несигурността, а в обявите за продажби присъстват от тенискортове, до кафенета и фитнес зали. Но въпреки спада в цените, сделките с бизнес имоти са поне 50 процента надолу. Това коментираха пред „Труд” мениджъри от няколко водещи брокерски агенции в страната.

Още по темата

25 дек 2020 11:45

138

22 дек 2020 08:53

165

„Търсенето на наем на бизнес имоти преживява спад от поне 80 процента в сравнение с офертите от преди пандемията. Става дума за офиси, магазини, аптеки, складове, бизнес сгради, а цената на квадратурата в София, в централните райони вече е около 15 евро за квадратен метър”, коментира пред „Труд” Йорданка Рангелова, мениджър „Наеми и бизнес имоти” в една от големите агенции.

 За сравнение, преди пандемията от коронавирус цените са били между 20 и 30 евро на квадратен метър. За да не губят доход от собствеността, която имат, хората се принуждават да я отдават на много по-ниска цена”, допълни Рангелова.

 По думите ѝ таксите за поддръжки също са много ниски. Задържа се като тенденция и скъсяването на сроковете за наем в договорите. Ако по-рано бизнес имотите са се отдавали под наем за период от 5-10 години, то сега договорите се подписват за 12 или 24 месеца, отбеляза още Йорданка Рангелова.
 
В Благоевград десетки са обявите да продажба на заведения за хранене, кафенета, билярд клубове или пицарии. Повечето от собствениците са обявили, че продават помещенията заедно с обзавеждането и разрешителните. Така, че който реши да купува, може още на следващия ден да влиза с персонал и да работи.

Цените за продажба варират от 520 евро до 1300 евро на квадратен метър в зависимост от локацията, обзавеждането, квадратурата, екстрите. Повечето от продаваните заведения се намират в широкия център на града или пък са част от бизнес сгради.

Според брокери от Пиринско доста от собствениците имат кредити и задължения, които не могат да обслужват и затова са се решили на крайната стъпка за продажба. Обявени за продан заведения, ресторанти и магазинчета има и в курортите Банско и Сандански. Там цените са по договаряне и падат до 300-400 евро на квадратен метър.
Кафенета и клубове масово се продават в Пловдив, но не като помещения, а като бизнес. Обичайно това правят наематели, които заради затварянето на заведенията не могат да издържат финансово и решават да продадат дейността си. Сред офертите са дори 2 заведения в известния в цялата страна квартал „Капана”. Едното е напълно оборудван и с всички документи и разрешителни кафе-бар. Площта му е 120 кв. м, а посочената в обявата цена е 43 000 лв.

Продават се и кафе-сладкарници, за които се твърди, че може да отворят още в деня след падането на ограниченията. В обявите се предлага и магазин за плодове, зеленчуци, насипни ядки, кафе и фрешове – също с цялостно оборудване. Търговският обект е 45 квадрата и досегашният му наемател иска за него 20 000 лв. Допълнително предлага и микробуса, който е зареждал магазина, и уточнява, че „бизнесът се продава заради по-изгодни условия в друго мое начинание”.

Сред интересните оферти е продажбата на вендинг бизнес. Машините за кафе и продажба на безалкохолни и пакетирани храни като солети и вафли се намират в най-голямата административна сграда на главната улица в Пловдив. „Двата автомата са единствените в сградата на 4 етажа с офиси и адвокатски кантори”, уточнява притежателят на този бизнес.

Продават се и производствени помещения, след които цех за колбаси в Асеновград. Продажбата на бизнес тече през сайтовете за обяви, масово в офертите се уточнява, че посредничеството на агенции е нежелано.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!