FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кога и как ще се възстанови икономиката на България от кризата?

„Изпращаме безпрецедентна в икономическо и социално отношение година. Без прецедент в моя професионален опит. Тази криза, която ни застигна, е доста различна от кризите, които сме имали преди. Тя беше синхрон за целия вят. Възникна по едно и също време, без отлагане. Но ние ще възстановяваме икономиката и в България, и в Европа със здрав финансов сектор. Нещо много различно от това, което се случи през 2008 – 2009 година“, каза главният икономист на Българска банка за развитие (ББР) Илия Лингорски в студиото на „Денят ON AIR“.

Той подчерта, че кризата не е била резултат на бизнес цикъла.

„Самата пандемия предизвика изключително много социални и други проблеми, които се отежняват от икономическата ситуация. Но в България кризата ни завари с публични финанси от една страна, а от друга страна – банкова система в много добро състояние. Това е състояние, постигнато в продължение на години преди това. В резултат на правилни политики, както и едно предвиждане за готовност за поемане на всякакви рискове както в частния сектор, така и в публичния“, коментира още Лингорски пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът припомни, че през март витаеше страх и беше трудно да се правят прогнози.

„Повечето прогнози отиваха към по-страшното, но не се случиха. По-малко лошите данни от второто и третото тримесечие предизвикаха оптимизъм, който накара анализаторите да си кажат: „Това ще бъде V образно възстановяване, много бързо ще се случи, особено след идването на ваксината. След това видяхме, че отиваме на по-плавно възстановяване“, допълни Лингорски.

Според него е важно и какви ще бъдат структурните промени в процеса на възстановяване.

„От една страна виждаме, че тази криза беше един ускорител за дигиталния сектор, а и като цяло за дигитализацията на много бизнес процеси. Самата ситуация го наложи. Но от другата, предвид и политиките, които са на ниво ЕС, говорят за продължаващо и вече по-високо приоритизиране на подкрепата на инвестициите, особено когато става въпрос за една по-зелена икономика, която е с по-ефективно използване на ресурсите“, категоричен е експертът.

А по думите му 2020 година е потискаща за инвестициите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!