FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кандидат-общинар: Най-евтино са пътували евреите в конските вагони

„Най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“. Това е написал кандидатът за общински съветник от „Демократична България“ в София Тома Белев по време на дискусия във Facebook, пише „24 часа“.

Постът на председателя на екоорганизацията „Зелени Балкани“ разбуни духовете в социалните мрежи.

„Не знам какъв е контекстът на това изказване. Не искам да знам. Защото няма значение. Ако е било шега, не е смешно. Ако е било аргумент в спор, е още по-зле. Проследих само последващата дискусия, в която Белев беше убеждаван с разумни аргументи да се извини за глупостта, която е написал и той категорично отказа да го направи“, е написал политологът Тома Биков, който е депутат от ГЕРБ, по повод публикацията.

Публикацията на Тома Белев коментира и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. „Колко ниско може да падне духът на човек? Как ненадейно мазното, довчера укривано, петно на истинската същност е в състояние да лъсне, когато безобразието и пошлостта вземат връх?“, пише Георгиев.

Той се обръща и към „Демократична България“: „Уверявам Ви, че това чудо няма да е за три дни и този Ваш “Белев” няма да остане необезпокояван в противното си поведение.“

Българската писателка и дипоматка Леа Коен написа следното: „За депортирането на всеки евреин до Треблинка българското правителство плаща по 100 райхсмарки (първоначално са поискани 250) на германците, тъй като операцията се нарича “ прочистване от евреи” ( Judenrein). Парите са събрани от конфискуваното еврейско имущество, т.е. евреите сами са платили депортацията си. Тя е ръководена от Александър Белев, комисар по еврейските въпроси . При толкова много конфузии в една неуместна реплика, би трябвало да се извините на хора като мен. 58 души от моето семейство са заминали с тези вагони. Репликата ви е наистина оскърбителна“.

Депутатът от ВМРО от еврейски произход Александър Сиди коментира, че Тома Белев не е пожелал да се извини и го призова да го направи. Сиди е със сигнал до Външното министерство заради антисемитските коментари на Белев.

„Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно“, категоричен е Сиди в писмо до националния координатор за антисемитизъм заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!