FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

За по-чист въздух: ГЕРБ със закон срещу горене на боклук

За по-чист въздух: ГЕРБ със закон срещу горене на боклук

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Група депутати от ГЕРБ ще внесат утре предложение за закон, който ще предвижда санкции срещу горене на отпадъци, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Целта на мерките е намаляването на концентрацията на фини прахови частици във въздуха и по-малко замърсяване.

„В последните дни има значителни превишения, а най-големите превишенията бяха вчера вечерта. Ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците“, посочи Фандъкова, цитирана от Фокус.

Още по темата

9 дек 2019 10:45

152

6 дек 2019 08:30

38

Тя припомни, че Столичната община е стартирала проект за безплатна подмяна на отоплението с твърдо гориво с по-екологично такова. Фандъкова аперила хората, които се отопляват с дърва и въглища, да се включат в проектите. „В същото време горенето на отпадъци е също голям проблем в някои райони като „Красна поляна“. Това е голям бич за хората там, затова поисках и в последните месеци се работеше в Народното събрание да приемат инкриминирането на горенето на отпадъци, защото само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа“, посочи Фандъкова.

Заедно с инициативния комитет в „Красна поляна“ поискахме тази промяна и утре група народни представители от ГЕРБ ще внесат искането ми за промяна на закона, за да може да има по-сериозни, по-строги санкции, така че да не може да се горят отпадъци и това да стане престъпление“, коментира още Йорданка Фандъкова.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!