FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Затвориха „Хематология“-та в УМБАЛ Бургас

Затвориха "Хематология"-та в УМБАЛ Бургас

Снимка: БГНЕС
Отделението по “Хематология” в УМБАЛ-Бургас преустанови работа заради липса на специалисти, които да работят в него.

Още през ноември миналата година цациенти с хематологични диагнози не се обслужват, съобщиха от болничното заведение. Омбудсманът на Бургаска областсигнализира медиите и институциите и апелира за спешно разрешаване на проблема.

Причината за проблема е кончината на единствения специалист-хематолог. Били са провеждани разговори с няколко специалисти в тази област, но нито един от тях не се е съгласил да рапочне работа в болницата и така да се възстанови работата на отделението.

Специалистите-хематолози в Бургаско са петима, защото специалността е рядко срещана. Нито един от тях не е съгласен да започне работа в отделението.

С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж, посочиха от пресслужбата на УМБАЛ. От там отбелязаха, че за проблема са информирани с писма Министерството на здравеопазването /МЗ/, Здравната каса и Българското медицинско сдружение по хематология.

За да бъде решен поне временно проблемът, от болницата са поискали разрешение от МЗ и НЗОК, процедурите по кръвопреливане в болницата да се провеждат без специалист-хематолог на щат, а под надзора на такъв специалист, но на граждански договор.

Отделението разполага с необходимата апаратура и ако получим разрешение, имаме готовност да назничим специалист на граждански договор веднага, добавиха от болницата


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!