FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Евростат: България е четвърта по спад в строителството в ЕС

На четвърто място сме в Европейския съюз по годишен спад на строителната продукция през декември. Това показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

У нас строителната продукция през последния месец на миналата година се сви със 7% на годишна база, което беше и най-големият спад от май насам. Сред страните членки, за които са налични данни, по-голямо понижение на строителството на годишна основа в ЕС от България регистрират само Белгия (-13%), Чехия (-12,4%) и Франция (-9,7%).

Ръст на годишна база записват само Румъния (+11,5%), Германия (+2,2%) и Нидерландия (+0,7%).

На месечна база най-голям спад на строителната продукция е отчетен в Словения (-13,1%), Франция (-8,6%) и Германия (-3,2%). Ръстове се наблюдават в Словакия (+9,1%), Румъния (+2,2%), Полша (+1,9%) и Испания (+1,8%).

В ЕС като цяло строителната продукция е намаляла с 3,3% през декември спрямо ноември, а в еврозоната спадът достига 3,7%. На годишна база тя се е свила с 2,3% в еврозоната и с 2,1% в ЕС.

Месечните спадове през декември в ЕС и еврозоната се дължат на по-голямото свиване на сградното строителство в сравнение с гражданското и инженерното строителство, като първото намалява с 3,8% в еврозоната и с 3,3% в ЕС, а второто със съответно 3,4% и 3,1%.

На годишна база спадът при гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, има по-голям принос за намаляването на строителната продукция.

То се е свило с 3,8% в еврозоната и с 4,2% в ЕС като цяло, докато сградното строителство намалява на годишна база съответно с 1,8% и 1,5%.

За цялата 2020 г. произведената строителна продукция в еврозоната е намаляла с 5,7% на годишна база и с 5% в ЕС като цяло.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!