FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Децата рано задават въпроси за секс, но какви отговори ще получат?

Близо 1000 души са се подписали в петиция на Асоциация „Родители“ в подкрепа на здравното и сексуално образование в училище, съобщава Bulgaria ON AIR. Въпросът стана силно обсъждан след бурната реакция на родители и държавни институции, заради предаван урок на четвъртокласници в Перник. Родители подадоха сигнал и се оплакаха, че децата им са карани от учители да се целуват и опипват, както и да рисуват полови органи.

След острата обществена реакция програмата беше спряна.

Още по темата

18 фев 2020 11:56

100

17 фев 2020 21:35

408

„Такова образование трябва да има, да е качествено и да се предлага по подходящ начин на децата на различна възраст. Много е важна ролята на родителите. Истината е, че децата все по-рано задават въпроси“, коментира Антоанета Василева от Асоциация „Родители“. Според нея има голяма опасност детето да получи грешни отговори от друго място. Децата, ровейки се в интернет, доста рано попадали на порнографски материали и това ги стресирало, понеже не разбирали съвсем какво гледат.

„Понякога наистина е свързано с липса на знание. Сексуалното образование не е свързано само със секса, а и с отношенията“, добави Василева.

„За секса се отделя една малка част в учебника по биология. Официално сексуалното възпитаниe трябва да започне в детската градина, то трябва да съпътства човека, защото възрастните хора имат нужда от топлина и ласка“, изтъкна сексологът Станка Маркова.

Тя смята, че е невъзможно да се угоди на всички родители, но най-важният въпрос е кой ще пише помагалата, кой ще ги рецензира и преподава.

„За всяка възраст си има адекватно образование. До 16 г. децата трябва да знаят всичко, защото тогава стават най-големите трагедии“, подчерта Маркова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!