FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Гордост! Българи сред най-добрите световни учени

Български учени с разработки в областта на физиката и химията, са преобладаващата част от отличените в престижната класация на Стандфордския университет. Сред най-големите умове в света са отличени 50 българи.

Машина за разсейване на рентгенови лъчи ползват само на няколко места в Европа. Едно от тях е Факултетът по химия и фармация на Софийския университет Свети „Климент Охридски“. И докато преди на нашите учени се налагало да ползват услугите на колеги в чужбина за разработките си, то в момента всичко се случва тук и сега – в България.

Още по темата

23 дек 2020 18:37

79

„По отношение на изследванията, ние се занимаваме с така наречените дисперсни системи. Това са малки частички с нанометрови размери. Не можем да ги видим с око, само с микроскопи. Те се използват във фармацията, в козметиката. Едни от изследванията ни през последните години са да получим такива малки частички, да ги напълним с такива лекарствени вещества, и след това те могат да се използват за доставяне на лекарствените молекули в съответните органи за лекуване“, подчерта професорът по физикохимия Николай Денков. Проф. Денков коментира с вълнение мястото си сред най-големите в света в престижната класация на Стандфорския университет.

„Най-много се гордея с това, че успяхме да покажем, че в България може да се прави наука на световно ниво. Това е най-вдъхновяващото за хората, които идват след нас, за да знаят, че няма нужда да имигрират, няма нужда да ходят в чужбина. Да знаят, че има условия в България, за да направят нещо, което да бъде световно признато. Това е нещото, което най-много ме радва в тази класация“, сподели проф. Денков.

В класацията друг българин изпреварва нобелови лауреати. Това е професор Николай Витанов от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Всъщност преобладават имената на български учени с разработки в областта на химията и физиката.

„Тези две науки имат сериозни традиции в България, по времето на комунистическия режим те не бяха засегнати“, обясни проф. Витанов.

„При нас винаги състезанието е било, ако има научно състезание, с най-добрите в света“, отбеляза проф. Денков.

За място сред най-добрите в света състезанието продължават и новите ни надежди като д-р Диана Чолакова от факултета по химия и фармация в Софийския университет, която печели първото си международно отличие още като студент, а сега работи върху малките капчици, които са навсякъде около нас.

„Ние знаем, че като отидем на конференции тези професори, които са наши учители, са оценени и всъщност на най-топ нивото, друг е въпросът дали това се знае от цялата българска общественост“, коментира д-р Чолакова.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова и оператора Златимир Петров и телевизия Bulgaria ON AIR

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!