FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

В Козлодуй откриха реновирания „Параход Радецки“

В Козлодуй днес се състоя официалната церемония по откриването на реновирания „Параход Радецки”, съобщиха от Националния исторически музей.

На кораба е представена музейна експозиция за историята на паметния поход на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската гибел на поета-революционер, което е дълбоко емоционална тема за всеки български гражданин. Пътят към безсмъртието на Христо Ботев и 200-те храбри мъже, тръгнали в неравна битка с тиранина, започва от борда на парахода „Радецки”.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май – октомври.

От НИМ допълват, че на всеки пет години се извършва основен преглед и ремонт на конструкцията, механизмите, съоръженията и оборудването на кораба. Прегледът се прави на доково съоръжение и е предпоставка за  продължаване срока на валидност на корабното свидетелство за извършване на плавания в акваторията на Козлодуй.

В началото на месец юни миналата година МС отпусна финансови средства в размер 437 000 лева за планов преглед и ремонт на моторен кораб „Радецки”.

В периода ноември 2019 –  януари 2020 г. са извършени ремонтните дейности по корпуса и надстройките на кораба, рулева система, кингстонови сандъци, котвени вериги и основен ремонт на гребни-двигателни колеса на доковото съоръжение на изпълнителя в пристаинщето на гр. Браила, Румъния.

От началото на юни 2020 г. музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г.

Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

Във връзка с настоящата пандемична ситуация и с цел предпазване от заразяване с COVID 19, плановите плавания с параход „Радецки” в акваторията на Козлодуй няма да се осъществяват.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!