FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

България 49-а в света по конкурентоспособност

България се изкачва две позиции по-нагоре, до 49-то място, в световната класация по конкурентоспособност от общо 141 изследвани държави. Това пише в новия Доклад за глобалната конкурентоспособност /Издание 2019 година/ на Световния икономически форум, съобщава Центърът за икономическо развитие /ЦИР/, партньор в България на Световния икономически форум. България е включена в класацията за първи път през 1999 година. Докладът се публикува редовно от 1979 година.

Методологията включва общо 98 показателя, обединени в 12 групи фактори. Всеки показател е оценен по скала от 0 до 100. Първите три страни в тазгодишната класация са Сингапур, САЩ и Хонконг. От държавите членки на ЕС най-близо до тях е Нидерландия и тя заема четвърто място.

Основните фактори на конкурентоспособността са: Институции, Инфраструктура, Информационни и комуникационни технологии, Макроикономическа стабилност, Човешко здраве, Умения, Продуктови пазари, Пазар на труда, Финансова система, Размер на пазара, Динамика на бизнеса и Способност за иновации, посочва БТА.

Сравнително близо до България са Естония /31-во място/, Чехия /32-ро място/, Словения /35-то място/, Полша /37-мо място/, Литва /39-то място/, Латвия /41-во място/, Словакия /42-ро място/, Унгария /47-мо място/ и Румъния /51-во място/. Страни като Гърция, Турция, Сърбия, Македония са по-назад в класацията.

Най-доброто класиране на България е при фактора „Внедряване на информационни и комуникационни технологии“ – 30-то място от 141. Следват „Пазар на труда“ – 40-то място, и „Макроикономическата стабилност“ – 43-то място. Относително добро е и класирането за „Способност за иновации“ – 48-мо място, но общата оценка по този фактор е много ниска /45 от 100/.

На другия полюс са осемдесет и първото място по фактора „Човешко здраве“ и седемдесет и третото място за „Финансова система“. Не са особено високи и оценките за „Размер на пазара“, „Динамика на бизнеса“ и „Продуктови пазари“. На тях съответстват и по-задни места в класацията. Значително подобрение има по фактора „Инфраструктура“.

В показателя „Защитата на правата на собственост и интелектуалната собственост“ сме на 101-во място, при „Организираната престъпност“ – 111-то място. Твърде ниски са и оценките на България за ефективността на показателите съдебна система, надеждност на системата на полицията и на регулирането на икономиката.

Макар и да отбелязва сериозно подобрение на редица показатели, трудности и проблеми изпитва и пазарът на труда. По показателя „Лесно наемане на квалифицирани работници“ България е на 116-то място, „Качество на професионалното обучение“ – 92-ро място,“Умения на завършващите образование“ – 87-мо място.

За фактора „Инфраструктура“ България заема 56-място, което е относително благоприятна оценка. В същото време по показателя „Качество на пътищата“ тя е на 102-ро място.

Изводите от тазгодишния Доклад за глобалната конкурентоспособност подчертават значението на Четвъртата индустриална революция и включването на държавите в тези процеси. Това се очертава и като следващото глобално разделение – дигиталната пропаст между държавите с висок иновационен потенциал и тези, които ще останат встрани от дигитализацията. Все повече конкурентоспособността на икономиките ще зависи от промените, свързани с Четвъртата индустриална революция. В тази област България се представя повече от добре по всички показатели в обхвата на фактора „Информационни и комуникационни технологии“ и по показателя „Дигитални умения на активното население“, посочват експертите на Центъра за икономическо развитие.

От първостепенна важност е и качеството и ефективното функциониране на институциите. А България е класирана чак на 97-мо място по способността на правителството да гарантира устойчивост на политиките, пише в анализа.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!