FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Терзиев: В завода за боклук се депонират 90%, само 10% се преработват

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) има множество проблеми в цялата верига, което води до голямо натоварване. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след като провери работата на предприятието.
Терзиев посочи, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното. Според него това е поради множеството дефекти в системата.

По думите на Терзиев в предприятието е имало доста видими сигнали за лошо управление, по тази причина е освободен директорът Фридрих Катцер и е назначен Николай Савов за временно изпълняващ длъжността. Възложихме му няколко задачи, каза Терзиев и обясни, че една от тях е изготвянето на пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му.  

Кметът на София обясни, че е възложен одит на предприятието, за да може да се види в дълбочина истинското му състояние и максимално бързо да започне да се работи по отстраняването на проблемите. Терзиев посочи, че ще има публичен доклад с информация за състоянието на предприятието и предложенията за решение на проблемите.

Установихме няколко проблема, посочи Николай Савов, един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат, заради много лошото ѝ качество, обясни Савов. Той допълни, че за рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са нужното количество, за да бъдат рециклирани.

По думите на Савов над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано. Според Савов този проблем се получава, защото почти всички сепариращи линии не могат да работят, защото не са поддържани. Наличието на много прах в отпадъка също спомага за лошото състояние на машините, допълни той.

Миналата година през декември е пусната клетка номер три на площадка „Садината“, а тя вече е запълнена с толкова много количество боклук, че ще се наложи използването на клетка четири, посочи Савов. Според него решенията са няколко, като едно от основните е подобряването на качеството на РДФ (твърдо гориво от отпадъци), а това ще стане с възстановяване на всяка една от сепариращите линии. Друг проблем, който посочи изпълняващият длъжността директор на СПТО, е, че в завода има видеонаблюдение, но то работи само в определени моменти и ситуации, но в други не функционира. (БТА, Н. Василева)

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!