FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Русия го закъса за яйца, освобождава вноса от мито

Русия го закъса за яйца, освобождава вноса от мито

СНИМКА БГНЕС
уското икономическо министерство обяви, че вносът на 1,2 милиарда яйца през първите два месеца на следващата година ще бъде освободен от мита, тъй като в страната има сериозен недостиг, предаде Ройтерс. От началото на годината цената на яйцата се е повишила драстично, а гледката на празни щандове в супермаркетите в Москва става все по-обичайна.

„Решението има за цел да балансира вътрешния пазар в кратки срокове и да гарантира сигурните доставки“, посочва министерството. Марката засега ще важи до 1 юни. Вносът на яйца без мито трябва да се извършва от „приятелски държави“, т.е. от такива, които не са наложили санкции на Русия заради инвазията й в Украйна.

През миналата и настоящата година инфлацията в Русия е двуцифрена, а яйцата са поскъпнали с 42,2 на сто, по данни на Росстат, уточнява БТА. В южния град Белгород се извиват дълги опашки за опаковка от 10 яйца на цена от 65 рубли (0,72 долара), докато в супермаркетите цената е над 150 рубли (1,67 долара), според репортер на Ройтерс.

Прокуратурата миналата седмица е провела срещи с много институции в опит да овладее ситуацията, да спре поскъпването на яйцата и да „защити правата на гражданите от неправомерното повишаване на цените“.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!