FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Почина отец Боян Саръев

Отец Боян Саръев е починал тази вечер в кърджалийската болница след боледуване, потвърдиха за БТА близки на свещеника.

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956 г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в „Симеоново“. Със своята дейност той е известен не само в област Кърджали, но в цяла България, а и извън пределите ѝ. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в храма „Успение Богородично“ в Кърджали през последните 30 години. От 1990 г. е основател и председател на Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“. Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите, където кръщава много помаци и български турци.

В продължение на 20 години, отец Боян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 човека в разкритата трапезарията при храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“.

Той бе един от първите в област Кърджали, изразили готовност да приемат бежанци от Украйна и призова за разбиране и взаимопомощ местното население и власти. И подслони бежанскии семейства през пролетта на 2022г., а през май дори въведе в Христовата вяра четири украински деца.

През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“, поставен от основаването на църквата през 1939г., както и стенописите в нея. Тогава свещеникът каза за БТА: „Винаги съм искал, както съм тук над 30 години, да го подменя, но все не са стигали средствата. Твърде много работа се отметна тук и от една обикновена селска църквичка това място се превърна в православно духовно средище не само за кърджалийци и за Родопите, но и за цялата страна, защото хора идват от цяла България. Та така или иначе трябваше да се направи нов иконостас, нямаше и стенописи“.

Трябва чудо да стане, за да може българският народ да се съвземе, да живне и да тръгне нагоре. А чудеса стават там, където се срещат божието безкрайно милосърдие и силната човешка вяра, заяви през 2014 г. в интервю за БТА отец Боян Саръев.

Поклон пред паметта му!
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!