FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

От БСП: Промените в Конституцията са рискови за правовия ред

БСП определя промяната в Конституцията като най-голямото зло на сглобката, която си е поделила съдебната власт.

„На практика е така, защото с окончателно приетите промени, денят е срамен за българската Конституция. Слагат кръст на всичко това, което е било прието в началото на демокрацията. За да си уредят собствените отношения, си разпределиха съдебната власт. На „Демократична България“ – съда, на ДПС – прокуратурата“, заяви депутатът от БСП Иван Иванов.

По негови думи чрез конституционните промени ще се стигне до политизация на съдебната власт и пълен контрол над прокуратурата.

„Създаването на Висш прокурорски съвет, в който мнозинството са избирани от Народното събрание, колкото и да ни убеждават, че те ще бъдат общественици, те ще бъдат избрани от най-послушните от техните среди, така че прокуратурата да бъде абсолютен механизъм за налагане на политическа воля“, смята Иванов.

Според него всички решения са взети на базата на „сглобката“ между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

От БСП ще подкрепят конституционната жалба, но преди това ще поискат да видят как тя е написана и какви са аргументите вписани в нея. Също така Иванов очаква да паднат текстовете от конституционните промени.

„Нормално е всички да паднат, но това бързане и избиране на нови членове на Конституционния съд ни води в посока, че се прави, за да си осигурят мнозинство. Нищо не е случайно. Всичко това, което се прие, е рисково за правовия ред в държавата“, на мнение е Иванов.

Той коментира и случая с Паметника на Съветската армия. БСП предложиха да бъдат отделени 2 млн. лева от бюджета за възстановяване на монумента, но това предложение бе отхвърлено.

„Очевидно основната цел е била да го нарежат на парчета и да го изхвърлят на боклука. Тези средства бяха, за да сме сигурни, че ще го реставрират. Сега като не са гласувани в бюджета, кой ще ги гарантира? Гарантираха 200 хил. от бюджета на Столичната община да дойде някаква фирма и то незаконно, съдът се произнесе, че е незаконно, да го нарежат на парчета и къде ще отидат – Господ знае“, каза Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!