FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Никой не иска употребявани електромобили, новите се продават по-трудно

Отказът от автомобили с мръсни двигатели с вътрешно горене се сблъсква с ново препятствие: Шофьорите не искат да купуват употребявани електромобили, което подкопава и пазара на нови.

На пазара на употребявани автомобили, който възлиза на 1,2 трилиона долара, цените на автомобилите с батерии падат по-бързо, отколкото на техните братовчеди с двигатели с вътрешно горене. Купувачите ги избягват поради липсата на субсидии, желанието да изчакат по-добра технология и продължаващите недостатъци на инфраструктурата за зареждане. Ожесточената ценова война, предизвикана от Tesla Inc. и конкурентните китайски модели, допълнително понижава стойностите на новите и употребяваните автомобили, заплашвайки приходите на конкуренти като Volkswagen AG и Stellantis NV.

Тъй като повечето нови автомобили в Европа се продават на лизинг, автомобилните производители и дилърите, които финансират тези сделки, се опитват да възстановят загубите от рязкото намаляване на оценките, като повишават разходите по заемите. Това се отразява на търсенето на някои европейски пазари, които бяха в авангарда на отказа от задвижване с изкопаеми горива. Някои от най-големите купувачи на нови автомобили, включително фирмите за отдаване под наем, намаляват броя на електрическите превозни средства, тъй като губят пари от препродажби, а Sixt SE се отказа от моделите Tesla в своя автопарк.

Очаква се проблемите да се засилят през следващата година, когато много от 1,2 млн. електромобила, продадени в Европа през 2021 г., ще прекратят тригодишните си лизингови договори и ще излязат на пазара на употребявани автомобили. Начинът, по който компаниите ще се справят с този проблем, ще бъде от ключово значение за техните финансови резултати, доверието на потребителите и в крайна сметка за декарбонизацията – включително за плана на Европейския съюз за постепенно прекратяване на продажбите на нови автомобили, работещи с гориво, до 2035 г.

„Няма търсене на употребявани електромобили“, казва Мат Харисън, главен оперативен директор на Toyota Motor Corp. в Европа. „Това наистина вреди на историята на разходите за притежание.“

Компаниите могат да насочат задвижваните от батерии автомобили към предложения за мобилност и стартиращи компании за споделено пътуване, но търсенето от страна на тези предприятия е ограничено. Нежеланите автомобили с вътрешно горене често се озовават в Африка, където лошото им състояние предизвиква проблеми със замърсяването. Този пазар до голяма степен е затворен за електромобили, тъй като не разполага с жизнеспособна инфраструктура за тяхното зареждане.

Китай предлага поучителна история. Изгодните субсидии превърнаха страната в гигант в областта на електрическите превозни средства, но също така създадоха обрасли с плевели гробища от изоставени автомобили с акумулаторни батерии. Подобни гробища в Европа или САЩ могат да засилят призивите на консервативните политици за намаляване на помощта за индустрията, тъй като през 2024 г. предстоят ключови избори в САЩ и Европа.

Предупредителните знаци около електромобилите се появиха в началото на тази година, когато Tesla започна агресивно да намалява цените в опит да подкрепи продажбите. Това предизвика ценова война, която бе последвана от други производители, което намали рентабилността на някои от тях и увеличи и без това големите загуби на други.

Цените на електромобилите втора употреба са се сринали с около една трета през годината до октомври, в сравнение със спад от едва 5% на общия пазар на употребявани автомобили, според данни за продажбите от iSeeCars.com, уебсайт, който класира автомобили и дилъри. Според групата употребяваните електрически автомобили се продават по-дълго от бензиновите модели дори след значително намаляване на цените.

В Германия, най-големият автомобилен пазар в Европа, повечето нови автомобили се продават първо като служебни или като превозни средства от автопарковете, а след това отново навлизат на частния пазар на употребявани автомобили от една до три години по-късно. Но тъй като поръчките дори за нови електрически автомобили се забавят, все повече употребявани модели стоят на партидите повече от 90 дни, което означава, че са се превърнали в „рискови запаси“, според пазарния изследовател Deutsche Automobil Treuhand.

„Човек трябва да намали цените значително, само за да накара клиентите да погледнат към електромобилите“, казва Дирк Веддиген фон Кнап, който оглавява група, представляваща дилърите на VW и Audi.

Част от проблема е, че индустрията за първи път работи с употребявани електрически автомобили. Докато автомобилите с двигатели с вътрешно горене могат бързо да бъдат оценени чрез тяхната възраст и пробег, няма широко използвани тестове, които да определят качеството на батерията, каза Веддиген фон Кнап. Батерията представлява около 30% от стойността на един електромобил, като този дял се очаква да намалее през следващите години, според BloombergNEF.

Със сигурност някои електромобили се представят добре години след пускането им на пазара, като деградацията на батерията е по-малка от очакваното, каза Майк Тиндал, анализатор в HSBC. Tesla може да се продава бързо на пазара на употребявани автомобили поради репутацията на марката като технологичен лидер и редовните актуализации на безжичния софтуер. Странният електрически автомобил i3, който BMW AG представи преди десет години, дори се превърна в култов.

Въпреки това повечето потребители остават резервирани към покупката на употребявани електромобили. Производителите вече работят по нови технологии за батерии, включително твърдотелни, които обещават по-евтини автомобили с по-дълъг пробег и по-бързо зареждане. Компании като Mercedes-Benz Group AG и BMW обявиха плановете си да представят няколко електрически автомобила от следващо поколение около средата на десетилетието, докато Volkswagen, Stellantis и Renault разработват модели, струващи 25 000 евро или по-малко.

Целият анализ – на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!