FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Звънецът за новата учебна година бие с новости и… протест

Звънецът за новата учебна година бие с новости и... протест

Снимка: Булфото, архив

Над 700 000 ученици се очаква днес да прекрачат прага в 2400 училища в страната в първия ден на новата учебна година.

За първи път в класните стаи ще влязат 60 хиляди първокласници, 12 хиляди от които в София.

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София.

И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази, съобщава БНР.

Въпреки наличието на незаети работни места за учители, просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година. По думите му само в отделни общини ще има единици непопълнени места.

Протест

В първия учебен ден обаче ще има и протест на учители, които ще се съберат пред просветното министерство от 16 ч. под надслов „Време е МОН да пие по една студена вода“. Недоволството на педагозите е проворкирано от задължението им да участват в обходите на домовете на остъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.

Новости

Новата учебна година започва с нови учебници и учебни програми за 4-ти и 10-и клас. Това обаче не са единствените новости. Изпитите по „Човекът и природата“ и „Човекът и обществото“ в края на 4-ти клас отпадат, остават само тестовете по български и математика. За първи път ще има изпити по български и по математика в края на 10-и клас, тестът по дигитални компетентности ще е по желание.

За първи път тази година ще бъдат инспектирани между 150 и 200 училища и детски градини от новия Национален инспекторат по образованието.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!