FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Захариева обсъди темите енергетика и икономика с унгарския си колега

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди със своя унгарски колега – министъра на външните работи и търговията Петер Сиярто, широк кръг въпроси от двустранния и европейския дневен ред, включително енергетиката, миграцията и европейската интеграция на Западните Балкани, съобщи пресцентърът на МВнР.

Захариева е на официално посещение в Будапеща по повод Деня на българо-унгарското приятелство и 100 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

По време на визитата една от основните теми бе енергийната сигурност на Централна и Източна Европа. „Енергийните проекти на българското правителство целят диверсификация на източниците и маршрутите. „Балкански поток“ е български проект, който се изпълнява по европейските правила. Заедно с интерконектора с Гърция те ще дадат възможност на българските домакинства и на тези от целия регион, включително унгарските, да се снабдяват с газ от целия свят“, каза външният ни министър.

За Унгария е изключително важно изграждането на газовия хъб „Балкан“ и „Балкански поток“, включително интерконектора с Гърция и терминала за втечнен газ в Александруполис, заяви министър Сиярто: „Искаме диверсификация, а България ще ни осигури това през своя територия. Всички енергийни проекти у нас се изграждат стриктно по европейските правила и нямат никакво забавяне, каза българският първи дипломат.

Захариева отбеляза колко е било важно осигуряването на „зелен коридор“ за българските граждани и за бизнеса в началото на първата вълна от коронавируса, когато европейските сухопътни граници бяха внезапно затворени. Трябва да работим заедно, за да избегнем второ затваряне, тъй като икономиките ни няма да издържат, добави тя, а Сиярто се съгласи с думите й.

„България винаги е разглеждала Унгария като свой дългогодишен приятел не само заради географската ни близост, но и заради споделените ценности и мироглед, които изповядваме, като партньори в европейското семейство и НАТО – заяви министър Захариева. – Днес българското малцинство е едно от официално признатите в Унгария, като искам да изразя своята искрена благодарност към унгарската държава за грижите и топлото отношение, които винаги е проявявала към българите тук.“

„Българската общност в Унгария има огромен принос към нашето общество, представена е и в парламента. Радвам се, че днес отбелязваме Деня на българо-унгарското правителство. Правителството подпомага редовно вашата общност, включително финансово“, каза министър Сиярто. Той изтъкна, че е изключително радостен, че Банка ДСК, част от ОТП груп, е една от най-големите банки в страната и че унгарската нискотарифна компания разширява базата си в София и увеличава обслужваните дестинации от България въпреки кризата с коронавируса. Унгария отпуска и 140 млн. евро кредитна линия за съвместни бизнес проекти.

Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между МВнР на България и Министерството на външните работи и търговията на Унгария.

По-късно Екатерина Захариева награди със Златен почетен знак на МВнР изтъкнати българи, живеещи в Унгария и допринесли за развитието на отношенията ни.

Българският външен министри откри и изложба на открито, представяща буквите от българската азбука, които са изработени във формата на пейки. Изложбата вече гостува в Париж, Рабат и Берлин. „Надявам се експозицията да обогати представите на унгарската общественост за България, нейната култура и история“, каза Захариева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!