FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

COVID мерките отпаднаха, но пътниците не станаха повече

Заетите и работодателите от транспортния бранш не очакват увеличаване броя на пътниците въпреки отпадането на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. 10 процента от транспортните фирми вече са спрели дейност, трудностите в сектора не са отпаднали, сочат справките на автобусните фирми, съобщи БНР.

Дори и с по-високите цени за превоз – както на градските билети, така и на билетите за междуселищни превози, от бранша не очакват сериозни приходи.

Въпреки отменените Covid мерки хората остават предпазливи и ръст на пътуванията с автобус не се очакват, каза от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Към момента цените за превоз с автобуси са актуализирани почти във всички общини в България, като все още има и места, където те се договарят с превозвачите, но до края на този месец цената на билета ще бъде увеличена навсякъде.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, каза още:

„Това нещо, разбира се, не решава проблема по никакъв начин – метанът е 200% увеличен, така че едно увеличение с 50% на билета по никакъв начин не решава проблема с липсата на средства в бранша“.

Причина за по-високите цени на билетите са не само високите цени на горивата, но и липсата на финансиране за междуселищните автобусни линии от страна на държавата и общините, както и недостатъчното финансиране на градските и високопланинските автобусни линии, защото субсидиите, предвидени в бюджета, са изчислени на база предходната година, когато инфлацията е била различна от сегашната, обясниха още от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!