FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

3 млрд. лева за бизнеса от оперативна програма

3 млрд. лева за бизнеса от оперативна програма

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение от Европейската комисия (EK) новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. Тя е продължение на приключващата ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ще е с бюджет близо 3 млрд. лв. Очаква се изпълнението ѝ да стартира до края на годината.

С нея ще продължи подкрепата за микро-, малките и средните предприятия (МСП) в страната. Ще бъдат подпомогнати компании в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между МСП и големи дружества за разработване на нови технологии.

Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защитата на патенти и индустриалната собственост.

Ще се стимулират още дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологии. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Освен за по-голяма енергийната самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!