FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

1,60 лв. остава цената на автобусното билетче в София

Цената на билета за градски транспорт в София остава 1,60 лева. Столичният общински съвет /СОС/ ще обжалва решението на Административния съд, което на първа инстанция отмени измененията на Наредбата за реда и условията за пътуване в градския транспорт на София, направени през 2018 г., с които бяха определени цените на превозните документи, съобщават от пресцентъра на СОС.

С решението от 31 януари т.г. Административният съд в София-град на първа инстанция отхвърля жалбите за отмяна на Наредбата като цяло, текстовете за паркирането в паркингите на Центъра за градска мобилност и твърденията за пряка и непряка дискриминация, но не приема формулата за изчислението на цената от 1,60 лв. на еднократното пътуване.

В момента работна група, в която участват представители на различните политически групи към СОС и независими експерти, изготвят предложение за създаване на нова тарифна политика.

През последните години беше изградена смарт система за таксуване, пълно видео наблюдение, а също така и с аналитичен софтуер. На база на анализите за пътникопотока, натовареността на линиите и предпочитаните превозни документи, работната група ще предостави проект за нова тарифна политика. Очаква се тя да бъде разгледана и приета от СОС през тази пролет.

В края на 2021 г., групата на ГЕРБ-СДС представи предложенията си, според които столичани и гостите на града ще могат да пътуват с електронен билет в рамките на 30 и 60 минути. Това е времето, в което превозните средства ще могат да се сменят неограничен брой пъти на фиксирана цена.

Например при закупуването на времеви билет от 30 минути и използване на едно превозно средство 25 минути, имате пет минути да се прекачите на друго, което можете да използвате до края на пътуването си, независимо колко продължително е последното пътуване. Целта на новата тарифна политика е привличане на нови клиенти на градския транспорт и намаляване на използването на лични автомобили, съобщават от СОС. (БТА)

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!