FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Цената на газа щяла да скочи двойно, а не с 30%

Цената на природния газ ще скочи двойно, а не както се говори с 30%, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред bTV.

„Двойно по-висока цена на природния газ означава съответно и двойно по-високи цени на всички продукти, които са свързани с природния газ. Те са над 20% въобще от промишлената продукция на България над 43 милиарда лева годишно производство“, допълни прогнозата си Овчаров.

По думите му няма евтина алтернатива на руския газ и затова досега никой не е прекъсвал отношенията с „Газпром“, защото алтернативите са по-скъпи и несигурни.

Според Овчаров доставката на втечнен газ с кораб е несигурно за разлика от синьото гориво в тръбата.

Бившият енергиен министър смята, че вицепремиерът Асен Василев с изявленията за енергийна независимост и справяне без руски газ, си „прави пиар“, като се цели в премиерския пост.

Овчаров сравни Василев с „един друг финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците, но те го напляскаха“.

„Освен че поставя България във драматично тежки условия, връткат и дребни далавери“, заяви бившият енергиен министър.

По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от фирма в Швейцария, „от която произлиза настоящият директор на „Булгаргаз“ и ще се доставя газ от Тринидад и Тобаго, което ще го оскъпи още повече.

Овчаров е категоричен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова през юни. В студиото на „Тази събота“ той показа документи, които, по думите му, показват, че строителните работи по съоръжението се извършват „без проект, а по схеми“ и не отговарят на изискванията за безопасност.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!